Devlet destekli KOBİ kredisi almak için ilk olarak başvuracak kişinin KOBİ statüsüne sahip olması gerekir. Eğer kişi KOBİ statüsüne sahipse ve kriterlere uygunsa KBS adı verilen sistemden bazı adımları yerine getirerek bu destekten yararlanabilir. KOBİ kredisi almak için Kamu Hesaplama Bilgi Sistemi (KBS)’ne kayıt olduktan sonra başvuru yapılabilir.
Sermayeye sahip olmayan kobiler bu destekten yararlanamamaktadır. KOSGEB KOBİ’nin tüm masraflarını karşılamaz; farklı oranlarda hibe desteği verir. Yani işletmeye yapılacak harcamaların bir kısmını KOBİ kendi karşılamak durumundadır. Alınan makineler ve ekipmanlar için ödemeden önce işletme denetlenir. Bu denetleme 3 yıl boyunca devam eder. Bu sayede KOSGEB desteği ile alınan makinelerin satışı engellenir.
KOSGEB KOBİ’lere Hangi Destekleri Sunar?
KOSGEB’in KOBİ’ler için sağladığı yardımlar oldukça fazladır. Bu sayede ihtiyaç sahipleri kendi alanları için en uygun destekten yararlanabilir. Bu yardımların çoğu hibe olarak verilmekte yani geri ödeme beklenmemektedir. Yalnızca nakit yardım değil ihtiyaç duyulan alan için de yardım sunulmaktadır. Aşağıda bu yardım projeleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir:
Gelişen işletmeler KOBİ destek programı: 9 Kasım 2015’te başlatılmıştır. BORSA İSTANBUL Gelişen İşletmeler piyasasında işlem görmesi ve sermaye piyasasında fon temin edilmesini sağlamak için ihtiyaç duyulan danışmalık ve denetim hizmetine yapılan giderlerin karşılanmasına yönelik geliştirilen bir programdır.
KOBİ finansman destek programı: Finansal, istihdam veya işletmenin üretim ve kalitesinin artırılmasına yönelik yapılan harcamaların anlaşmalı bankalardan faizsiz kredi alarak karşılanması için kurulan bir programdır. Maksimum limit şuan 500 bin TL ve vade en fazla 48 aydır.
Laboratuvar hizmet uygulaması: 9 şehirde bulunan laboratuvarlardan ürün kalitesini artırmak için hizmet almayı sağlar.
Uluslararası kuluçka merkezi ve hızlandırıcı destek programı: Altyapısı ülkemizde bulunan teknolojik ürünlerin uluslararası pazarda yer alması için başlatılmış bir projedir.
İş birliği güç birliği destek programı: KOBİ’lerin bir araya gelmesi için oluşturulmuş bir destek projesidir.
Ar-Ge inovasyon ve endüstriyel uygulama: Fikrini teknolojiye dönüştürmek isteyen KOBİ’ler için oluşturulmuştur.
Genel destek programı: KOBİ’nin ihtiyaç duyacağı tüm paketler vardır.
KOBİGEL: Rekabet gücünü artırmaya teşvik eden projedir.
Ar-Ge inovasyon: Teknoloji ve bilimle ilgili projeleri desteklemek için kurulmuştur.
Endüstriyel uygulama: Yeni bir ürünün kalitesini artırmak için yapılan giderleri karşılar.
TEKNOPAZAR: Teknoloji sektöründe iş yapan KOBİ’lerin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmayı hedefler.
KOBİ’lerin yerine getirmesi gereken koşullar aşağıda verilmiştir:
Devlete herhangi bir vergi borcunun bulunmaması
Banka kredi notunun yeterli olması
Gerek duyulursa ipotek ve kefil temin edilebilmesi
Bu koşullara uygun KOBİ’ler devlet destekli KOBi kredisi için başvuru yapabilir. KBS adı verilen sistemden yürütülen başvuru işlemleri şu şekilde yapılabilir:
KOSGEB’e ilk kayıt başvurusu yapılmalıdır.
E-KOBİ girişi yapılmalıdır.
KOBİ beyannamesi doldurma ve güncelleme işlemleri yapılmalıdır.
KBS üzerinden destek programı formu doldurulmalıdır.
KOSGEB Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?
KOSGEB yardımlarından faydalanabilecek kişiler için iki farklı bileşen vardır. Bu bileşenlerden yalnızca birine başvuru yapılabilir.
İmalat sektöründe yer alan mikro küçük işletmeler için işletme sermayesi desteği
İmalat sektöründe, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektöründe ya da bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektöründe yer alan yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler için işletme sermayesi desteği
KOSGEB Desteklerinden Kimler Yararlanamaz?
KOSGEB destekleri alamayacak kişiler aşağıda verilmiştir:
Yasal limitleri geçmiş, vadesi dolmuş ve taksitlendirilmemiş vergi veya SGK borcu olanlar
Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerde yer alan işletmeler
Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası’nın Covid-19 salgını kapsamında 2020’de ilan ettikleri İşe Devam Kredisi’nden Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla yararlanan işletmeler
Devlet destekli KOBİ yardımının hedefi küçük ve orta ölçekli işletmelere uygun koşullarda finansal destek sağlamaktır. Bunun dışında şu amaçlara da sahiptir:
İşletmelerin üretim, kalite ve standartlarının artması
Türkiye Halk Bankası Ticari Kredi Şartları Nelerdir?
Halk Bankası ticari kredi almak için aranan koşullar şu şekilde sıralanabilir:
Esnafın mutlaka kendi meslek odasına kayıtlı olması ( 720 TL civarında kayıt ücreti ödenir.)
Herhangi bir vergi borcu veya ödenmemiş SGK borcu olmaması
Finans banka tarafından sağlandığı için başvuru yapan kişinin kredi notunun yeterli olması
Halk Bankası bu şartlara uygun olan tüm KOBİ’lere özel ayrıcalıklar sunar. 48 ay vade ve düşük faiz imkanı verir. 1 ile 60 vade arasında yıllık %8.5 ve aylık %0.70 oranında faiz ödemek gerekir. Bu koşullara uygun olan KOBİ’ler birkaç kolay adımda başvuru yapabilir. Başvurunun onaylanması durumunda kişiden bazı evraklar talep edilir.
Devlet Destekli KOBİ Kredisi Ne Kadardır?
Devlet destekli KOBİ kredi tutarı işletmelere göre değişiklik gösterir. Mikro işletmeler için 3 ay boyunca 10.000 TL olmak üzere toplam 30.000 TL; küçük işletmeler için 3 ay boyunca 25.000 TL olmak üzere toplam 75.000 TL üst limitte destek sağlanır.
Hangi Giderler Destek Kapsamındadır?
KOBİ desteği kapsamında yer alan giderler şunlardır:
Personel giderleri
İşyeri kirası
Elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis işletimi doğalgaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri gibi düzenli işletim giderleri
Malzeme giderleri
Bununla birlikte ikinci bileşen kapsamında yenilikçi genç MKİ’ler için 25.000 TL’ye kadar ek destek yapılır. Bu giderlere de teknolojik faaliyet giderleri adı verilir. KOBİ kredisi sonuçları 2021 yılı için 17 Haziran’da bildirilecektir.