• YARIM ALTIN
    9.718,00
    % 0,15
  • AMERIKAN DOLARI
    35,2492
    % 0,22
  • € EURO
    36,7134
    % 0,06
  • £ POUND
    44,2168
    % 0,04
  • ¥ YUAN
    4,8237
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3529
    % 0,14
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak için bazı ön hazırlıklar yapmak gereklidir. Gözlerden uzak sakin bir yerde en az 100 metrekarelik bir arsa sahibi olmak gereklidir. Ayrıca mantar yetiştiriciliğinde önemli olan bazı dış koşullar bulunmaktadır. En başta yetiştirilecek olan ürüne gereken nemi sağlamak için bazı ekipmanlar bulunmaktadır. Bu ekipmanların temini mantar yetiştiriciliği için en başta öncelikli olan kriterlerdendir. Sonrasında ise gerekli yerlere başvurular yaparak mantar yetiştiriciliği hibe desteği alınabilmektedir.

2014 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı mantar yetiştiriciliği işini de hibe desteği verilen işler kapsamına almıştır. O tarihten beri de belirli türlerdeki mantarları yetiştirmek isteyen ve bunun ticareti ile geçimini sağlayacak olan çiftçilere belirli koşullar altında destek sağlanmaya başlanmıştır.

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği İçin Gereken Koşullar

mantar yetistiriciligi

Mantar yetiştiriciliği desteği için gerekli koşullar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. 2014 yılından bu yana mantar yetiştiricilerine hibe desteğinde bulunan bakanlık, bu eylemi bazı koşullara dayandırmıştır. Yaklaşık 30000 TL’lik destek için gerekli olan koşullar şu şekildedir:

  1. Hibe desteği almak isteyen çiftçinin en az 100 metrekarelik bir mantar yetiştirmeye uygun tarım alanının bulunması gereklidir.
  2. Başvuracak kişi sene içinde kompost ve ranza sistemi kurmalıdır.
  3. Mantar yetiştirilecek olan sistem içinde vantilatör, aspiratör, termometre, higrometre ve sırt pompası gibi gerekli ekipmanlar mutlaka yer almalıdır.
  4. Yetiştirilecek olan mantarın türü beyaz şapkalı kültür mantarı ya da istiridye mantarı olmalıdır.

Bu şartları tamamen sağlayan kişiler başvurur yapmaya hak kazanırlar. Yapılan başvurunun ardından hibe desteği alıp alamayacakları kendilerine bildirilecektir.

Ziraat bankası esnaf kredisi başvurusu ve şartları nelerdir? yazısına da göz atabilirsiniz.

Ziraat Bankası Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği

Ziraat Bankası mantar yetiştirme desteği almak isteyen kişiler bu banka tarafından oluşturulan şartlara uymalıdır. Ziraat Bankası’ndan mantar kredisi çekmek isteyen kişiler devlet tarafından belirlenmiş olan koşullara uymalı ve yine devlet tarafından başvurusu onaylanmış olmalıdır. Ziraat Bankası kişilerin aldıkları hibenin 3 katına kadar destek sağlar ve 4 sene vade imkanı sunar.

TKDK Mantar Yetiştiriciliği Desteği

TKDK mantar desteği belirli illerdeki mantar yetiştiriciliği yapan kişilere verilen destektir. Kültür mantarı ve istiridye mantarı yetiştirmek isteyen kişiler TKDK kapsamında 30000 TL’ye kadar hibe desteğini alabilirler.

TKDK kapsamında destek alabilecek olan iller; Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat’tır.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Desteği

KOSGEB mantar desteği, belirli bir kod ile çalışan ve kültür mantarının toptan ticaretini yapmak isteyenlere sağlanan bir destektir. Bu desteği NACE koduna sahip olan kişiler alabilir ve miktarı yaklaşık olarak 60000 TL civarındadır.

NACE kodları geleneksel girişimcilik yapan sektörlere verilen desteklerin kodudur ve mantar yetiştiriciliği de bu kod ile verilen destek kapsamına girmiştir.

Mantar Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gereken Belgeler

Mantar yetiştiriciliği için belgeler, yasalara uygun şekilde hareket edilmesini sağlayan koşullardan oluşmaktadır. Her ne kadar merdiven altı kuruluşlar bulunsa da bu işi yapmak isteyen kişilerin yasal yollara başvurması istenmektedir. Yasal yollara uygun şekilde mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak isteyenlerin tedarik etmesi gereken belgeler ise şu şekildedir:

  1. İŞKUR üzerinden girişimcilik belgesi alınmalıdır.
  2. Vergi dairesinde kayıt bulunması en önemli koşullardan biridir.
  3. Kurulacak olan işyerleri için belediyeden ruhsat alınmalıdır.
  4. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gıda üretim belgesi almak gereklidir.
  5. Marketlere ve diğer gıda sektörlerine satış yapabilmek adına kalite belgesi alınmalıdır.

Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi

Mantar yetiştiriciliği eğitimi kurslar yoluyla alınabilir. Bu durumda ortada iki çeşit kurs vardır. Biri devlet tarafından verilen Halk Eğitim merkezi kurslarına gitmektir. Bu kurslara giderek nasıl mantar yetiştirileceği öğrenilebilir. Fakat yılın her zamanı bu kurslar aktif olmamaktadır. Halk eğitim merkezlerinin internet sitelerinde yayınladıkları bilgiler sıkı takip edilerek kursların zamanı hakkında bilgi edinilebilir.

Diğer bir seçenek ise E-Yaygın sistemi üzerinden sertifika almaktır.

Son olarak özel eğitim merkezlerinde mantar yetiştiriciliği kursu almak isteyen bireyler de bulunmaktadır. Bu bireylerin dikkat edeceği koşul ise kurs alacakları kuruluşun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmasıdır.

E-Yaygın Sistemi Üzerinden Eğitim

E-Yaygın sisteminde eğitim, mantar yetiştiriciliği kursu için de verilmektedir. Bu kursa kayıt olmak isteyen kişilerden bazı koşulları sağlamaları istenmektedir. İlk koşul e-devlet şifresine sahip olmaktır. E-devlet şifresi ile sisteme kayıt olunduktan sonra şu adımlar izlenmelidir:

  1. E-Yaygın sisteminde bulunan ‘Kurs Başvurusu Yap’ kısmına gelinir.
  2. Yaşanılan il ve ilçe seçilir.
  3. Ara butonuna tıklanır.
  4. Eğer gelen sayfada kişinin konumuna uygun halk eğitim merkezi kursu var ise bu seçilir.
  5. Eğer bulunulan bölgede halk eğitim merkezi kursu yok ise yeni bir kurs talebinde bulunulur.
  6. Kurşun açılması durumunda kişiler bilgilendirilir ve kursa kayıtları yapılır.

Sertifika Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği için gerekli olan sertifikanın alınması E-Yaygın sistemi üzerinden kayıt olunan kursun bitirilmesi ile olmaktadır. KOSGEB’in hazırlamış olduğu bu kurslara düzenli ve disiplinli katılım sağlandıktan sonra sertifika alınabilir.

Mantar yetiştiriciliği kurslarında her sınıf 12 kişiden oluşmaktadır. Bu 12 kişi düzenli olarak kurslara katılır ve sonrasında yapılacak olan sınavda başarılı olur ise sertifika alabilirler. Daha sonra mantar yetiştiriciliği hibe desteklerini devletten alabilirler.

Mantar Yetiştiriciliğinde Kar Elde Edilir Mi?

mantar yetistiriciligi

Mantar yetiştiriciliği karı, diğer tüm tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi büyük miktarlarda olabilmektedir. Bu üretimden ciddi miktarlar elde eden çiftçiler bulunmaktadır. Fakat kesin şekilde herkes kazanır denilemez. Bu durum çiftçinin tutumuna, yetiştirdiği mantara, işletmesinin kapasitesine ve ürettiği miktara göre değişebilmektedir. Her işte olduğu gibi mantar yetiştiriciliğinde de en önemli unsurlar verilen emek ve çabadır.

Türkiye Finans esnaf kredisi başvurusu ve şartları nelerdir? yazısına da göz atabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Belgesi Neden Önemlidir?

Mantar yetiştiriciliği belgesinin önemi, bu belge olmadan hibe desteği alınamamasından kaynaklanır. Yeni bir işe başlayan bazı kişilere bazı alanlarda hibe desteği verilmektedir. Bu destekler aynı iş ile uğraşan deneyimli firmalara verilmez. Buradan da anlaşılacağı üzere hibe desteği gibi maddi destekler kişiye özel sunulmaktadır. Bu desteği alabilmek için de yapılan işi belgelemek şarttır.

Mantar Yetiştiriciliğine Hazırlık

Mantar yetiştiriciliği öncesinde bu işi yapmak isteyen kişilerin ayrıntılı bir araştırma yapması gerekmektedir. Gerçekten başarılı olmak isteyen kişiler öncesinde hazırlık yapmalı ve yetiştirmek istediği mantar türü hakkında bilgi sahibi olmalıdır. O mantarın ne koşullarda yetiştiği hakkında bilgi anlamında donanımlı olması kişiye çok büyük avantaj sağlayacaktır. Üreteceği mantarı iyi tanıyan ve işini ciddiye alan işletmeler bu işten en çok kâr elde edecek olan kişilerdir.

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği almadan önce hangi mantarı yetiştireceğine karar vermiş ve bunun hakkında detaylı bir araştırma yapmış olan kişiler kurslara kayıt olurlar. Buradan sertifika aldıktan sonra da gerekli belge ve izinleri tamamlarlar. Tamamlanan belgeler eşliğinde hibe desteği almak istedikleri kuruma giderek başvurularını yapabilirler. Ziraat Bankası mantar yetiştiriciliği hibe desteği, TKDK kapsamında devlet kurumları ve KOSGEB’den alınabilecek olan mantar kredi destekleri çiftçilerin gelecekleri için hayati bir önem taşıyan desteklerdir.