Arıcılık için kredi veren bankalarda gereken belgeler şu şekilde verilmiştir:
Kimlik kartı / nüfus cüzdanı
Maaş bordrosu
Kira belgeleri
Teminat belgeleridir.
Bazı kurumlar, arıcılık kredisi için kefil talep edebilmektedir. Teminat olarak istenen belgeler ise genel olarak tapu belgeleridir. Tarla, bağ, ev ya da bahçe tapuları çoğuz zaman kabul edilir.
Tarım Kredi Kooperatifi Arıcılık Kredisi Verir Mi?
Tarım Kredi Kooperatifinin arıcılık kredileri hayvancılık kredisi adı altında arı yetiştiriciliği kredisi vermektedir. Bu krediler 3 çeşittir ve şu şekilde verilmiştir:
Malzeme almak için verilen destek payı
Hayvan satın almak için verilen destek payı (kovan satın almak için kullanılabilir)
Tarım araçları kredisi destek payı (malzeme almak için kullanılmaktadır)
KOSGEB Arıcılık Kredisi Verir Mi?
KOSGEB arıcılık için kredi vermemektedir. Bu kurum, direkt olarak arıcılık sektöründe kredi sunmaz fakat bal üretim tesisleri için yardım edebilmektedir. Arıcılık işleri ile meşgul olan kişiler, yüklü miktarda bal tedarik eder. Kovanlarda biriken balı paketlemek ve satmak için ise KOSGEB’ten yardım alınabilmektedir. Arıcılık kredisi ise arıcılık kredisi veren bankalar tarafından gereken belge ve şartlar sağlandığı takdirde alınabilmektedir.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB desteği alabilmek için başvuru koşulları şunlardır:
Türkiye vatandaşı olmak gerekmektedir. Yabancı uyruklu vatandaşlara KOSGEB desteği sağlanmaz.
18 yaşı tamamlamış olmak gerekmektedir. Üst yaş limiti yoktur fakat 18 yaşından büyük olmak gerekir.
KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik derslerinin hepsine girmiş olmak gerekir. Uygulamalı girişimcilik dersleri sertifikasına sahip olunması gerekir. Aynı zamanda iş kurma danışmanlık eğitimi almış olmak da bu sertifika yerine geçebilir ve başvuru bu sertifika ile yapılabilir. Son olarak da uygulamalı girişimcilik dersleri online bir şekilde alınıyor ise 32 saatin tamamının alınmış olması gerekmektedir.
KOSGEB desteği almak isteyen bireyler KOSGEB Beyannamesi doldurması gerekmektedir.
İşyeri kurulduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmak gerekmektedir. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan iş yerleri sahipleri KOSGEP desteklerinden faydalanamaz.
İş Geliştirme Merkezi içerisinde yer alan girişimci bireylerden 1 sene içinde iş yeri kuran bireyler KOSGEB desteği alabilmektedir.
Üniversite çerçevesinde genç girişimci geliştirme programlarına katılan ve mezun durumunda olan bireyler de KOSGEB desteği alabilmektedir.
KOSGEB Destekleri Nelerdir, Nasıl Alınır?
KOSGEB destekleri şunlardır:
Girişimciliği geliştirme destek programı
İş birliği – güç birliği destek programı
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ( KOBİ ) proje destek programı
Araştırma – Geliştirme inovasyon destek programı
KOBİGEL – KOBİ gelişim destek programı
KOBİ Teknoloji Ürün Yatırım ( KOBİ TEKNOYATIRIM ) destek programı
Tematik proje destek programı
Kredi faiz desteği
KOSGEB laboratuvar hizmetleri
Stratejik ürün destek programı
Endüstriyel uygulama destek programı
Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama ( TEKNOPAZAR ) destek programı
Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı destek programı
ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?
Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülkedeki tüm çiftçileri kayıt altına alan resmi bir belgedir. ÇKS belgesi sistemine kaydolan çiftçiler, bu belge ile devlet tarafından verilen destek ve hibelerden faydalanma hakkına sahip olurlar. Çiftçilik belgesi, çiftçi adayının tarımsal faaliyetleri meslek edindiğini kanıtlayan ve ziraat odalarının verdiği belgedir. ÇKS belgesi e-devlet üzerinden alınır. E-devletten giriş yapılarak bakanlıkça belirlenen ilgili formun doldurulması ile bu belge oluşturulur. Daha sonra oluşturulan bu belge ile bağlı bulunan İl Müdürlüklerine başvurulur.
Ziraat Banka Arıcılık Kredisi için Faiz Oranları Nelerdir?
Arıcılık kredisi faiz miktarları şu şekilde verilmiştir:
Kredi vadesi 12 aya kadar olması durumunda uygulanacak faiz oranı; yıllık % 4, aylık ise % 0,33’ eşittir.
Kredi vadesinin 12 aydan fazla olması durumunda uygulanacak faiz oranı; yıllık % 5’e eşittir. Hesaplama sonucunda aylık uygulanacak faiz miktarı ise % 0,41’e eşittir.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklığı ile verilen düşük faiz indirimli kredilerinin arasında bulunan arıcılık sektörü, destek kapsamında sağlanacak en üst limit miktarı 2.500.000 TL’dir. Çiftçiler mali durumlarına göre üst limiti aşmamak üzere kredi kullanabilmektedir. Ziraat Bankası tarafından arıcılık faaliyeti yapacak olan kişilere verilecek olan kredi için yatırım ve işletme dönemlerinde ayrı ayrı % 50 oranında bir faiz indirimi uygulanacaktır.
Arıcılık kredisi veren bankalar arasında yer alan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığı ile verilen arıcılık kredisi, arıcılık alanında faaliyet gösteren ya da arıcılık alanında yeni faaliyet gösteren kişilerin, gelir belgeleri bulunmuyor ise bankaya teminat göstererek arıcılık kredisi alabilecekleri bir projedir. Bankaya teminat olarak arsa, tarla ve arazi gibi teminatlar gösterilebilmektedir. Kişilerin krediden faydalanmaları için ise en az 50 adet arılı kovanı bulunması gereken şartlar arasındadır.